Fietstocht aan de Rijn

Fietstocht "Romantische burchten en kastelen" door de vallei van de Loreley, langs het Rheinradweg (fietspad aan de Rijn).

Bewegwijzering Rheinradweg

Rheinradweg
Bewegwijzering Rheinradweg

Daar de richtingborden zeer dicht op elkaar staan en het fietspad meestal vlakbij de Rijn loopt, kan men bijna onmogelijk verkeerd rijden. Langs de Rheinradweg op de linkeroever bedraagt de afstand van Bingen tot Koblenz 64 kilometer. Langs dit rechtstreeks traject, vlak naast de Rijn, rijdt men tot 13 m hoogte bergop en tot 31 meter hoogte bergaf, zodat deze fietstocht ook voor ongeoefende fietsers zeer geschikt is. Wie zich toch wat meer wil uitsloven, heeft de mogelijkheid om het fietspad te verlaten en tot aan de een of andere aan de Rijn gelegen hoogteburcht te rijden. Ook de top van de Loreley is per fiets bereikbaar.


Beknopte beschrijving van de Rheinradweg.

De fietstocht "Romantische burchten en kastelen" langs het fietspad Rheinradweg in het werelderfgoed Bovenvallei van de Middenrijn brengt u langs origineel bewaarde en ongewijzigde middeleeuwse burchten, zoals de Marksburg en de in het midden van de Rijn gelegen tolburcht Pfalzgrafenstein. Ook langs de burchtruïnes Fürstenberg, Ehrenfels en Rheinfels. Bovendien ziet men tijdens deze fietstocht zorgvuldig gerestaureerde burchten, zoals Sterrenberg, Stahleck en de Schönburg. Maar het hoogtepunt van deze fietstocht is natuurlijk de met sagen omweven Loreleyrots. Hier is de Rijn slechts 113 meter breed. Naar de top van de Loreley loopt een langzaam stijgend fietspad, aangelegd op het tracé van een oud smalspoor. Bovendien kan men volop genieten van de Rijnwijnen van bekende wijnbergen, zoals de Bopparder Hamm.

Traject van de Rheinradweg

Het traject van de fietsroute "Romantische burchten en kastelen" is zo gekozen, dat men van de Rheinradweg enkel de paden gebruikt die ofwel wat verwijderd van de baan liggen, ofwel een afzonderlijk wandel- of fietspad hebben. In de steden loopt het fietspad gedeeltelijk langs drukke Rijnpromenades. Veel gedeelten van het fietspad lopen direct langs de Rijn of door volkstuintjes.

Bezienswaardigheden

Auto- en personenveer Rüdesheim Auto- en personenveer Lorch Auto- en personenveer Kaub Auto- en personenveer Loreley Auto- en personenveer Boppard Fietsen- en personenveer Lahnstein
1 Rüdesheim
Deze wereldberoemde toeristische attractie en standplaats van niet minder bekende wijngaarden is het uitgangspunt van onze fietstocht "Romantische burchten en kastelen", stroomafwaarts door het werelderfgoed Bovenvallei van de Middenrijn.
Burchtenticket !!!
Voor mensen die tijdens hun fietstocht veel burchten willen bezichtigen. Vraag een ticket in de eerste burcht die u wilt bezichtigen.

2 Bingen
Met het veer steken we de Rijn over naar het vertrekpunt van onze fietstocht: de stad Bingen met de burcht Klopp.

3 Bingerbrück
Na Bingen bereiken we Bingerbrück met zijn legendarische Mäuseturm.

De ruïne van de tolburcht Ehrenfels troont trots boven de met Rieslingranken beplante velden.
4 Trechtingshausen
Via Trechtingshausen met de twee prachtige burchten Rheinstein en Reichenstein gaat het verder naar Niederheimbach, waar wij worden opgewacht door de burcht Sooneck, die trots vanop een steile rots over het dorp waakt.
6 Kaub
In Kaub aangekomen bezoeken we de in het midden van de Rijn gelegen majestatische tolburcht Pfalzgrafenstein. Ooit vormde deze burcht samen met de naburige burcht Gutenfels een militair complex. !!! Uw fietstocht absoluut onderbreken.
9 St.Goarshausen
Gelegen aan de voet van de wereldberoemde Loreleyrots. !!! Gebruik het fietspad of het voetpad naar de top van de Loreley. De oude stad met haar twee historische stadstorens, het gerestaureerde oude stadhuis en de resten van de oude stadsmuur is bijzonder idyllisch. In de onmiddellijke omgeving van het stadje kijken de burchten Katz en Maus trots neer op de Rijn. We steken terug over naar de andere oever van de Rijn en rijden verder naar Boppard.

5 Bacharach
Onze "Romantische burchten en kastelen" fietstocht brengt ons verder naar Bacharach, via Niederheimbach met de Heimburg en de ruïne Fürstenberg en uitzicht op de op de Rechteroever van de Rijn gelegen ruïne Nollig. Deze plaats is bekend door de burcht Stahleck en de schilderachtige ruïne van de Wernerkapel. Met het veer steken we de stroom terug over.

7 Oberwesel
Terug op de linkeroever van de Rijn bereiken we Oberwesel. Bijzonder bezienswaardig: de Schönburg, de Liebfrauenkerk en de parochiekerk St.Martin.

8 St. Goar
Dan brengt onze fietstocht ons in St. Goar, waar wij door de grootste burchtruïne aan de Rijn, de vesting Rheinfels, voor een bezoek worden uitgenodigd. !!! Onderbreek uw fietstocht en ga de burcht bezichtigen. !!! Een fantastische burcht voor kinderen. Vergeet uw zaklantaarn niet mee te nemen. In St.Goar steken we met het Loreleyveer terug de Rijn over naar St.Goarshausen.

10 Boppard
Boppard is een oude Romeinse stad met een uitgestrekte Rijnpromenade en een burcht van de keurvorsten van Trier. Met het veer steken we nog maar eens de Rijn over om nog een eind door te rijden tot in Kamp-Bornhofen.

11 Kamp-Bornhofen
Hier mag men een bezoek aan het Mariaheiligdom niet verzuimen. Sinds de 13e eeuw is dit het doel van een unieke schepenprocessie. De bij het heiligdom horende kloosterkerk herbergt heerlijke kunstschatten. Het plaatsje is ook bekend door zijn twee burchten Liebenstein en Sterrenberg, die in de volksmond de vijandelijke broers worden genoemd. Nu brengt onze fietstocht ons terug naar Boppard, en vandaar gaat het op de linkeroever van de Rijn verder naar Rhens.

12 Rhens
De stad Rhens bezit met de Königsstuhl (Koningstoel) een heel bijzonder monument uit de Duitse geschiedenis. Van hieruit gaat het verder in de richting van Koblenz-Stolzenfels.

13 Koblenz-Stolzenfels
Hier bevindt zich een der mooiste kastelen van Duitsland. Zijn okerkleurige muren steken glanzend af tegen het groen van het bos en bieden al van ver een grandioos zicht op dit gedeelte van onze fietstocht.
Dan gaat het met het veer naar de overkant van de Rijn, waar we stroomopwaarts naar Braubach rijden.

14 Braubach
Smalle steegjes en romantische vakwerkhuizen tekenen het middeleeuws karakter van Braubach. Boven het stadje kan met het silhouet van de Marksburg bewonderen. Deze enige nooit vernielde hoogteburcht aan de Middenrijn behoort tot de mooiste versterkte bouwwerken van Europa. !!! Per fiets of te voet naar de Marksburg. Aansluitend brengt onze fietstocht ons naar de Martinsburg in Oberlahnstein en verder naar Lahnstein.

15 Lahnstein
Hier bewaakt de burcht Lahneck de samenvloeiing van de rivier Lahn en de Rijn.

16 Koblenz - Einde van onze fietstocht
De laatste etappe van onze fietstocht brengt ons naar Koblenz, het einddoel van onze "Romantische burchten en kastelen" fietstocht, met de enorme vesting Ehrenbreitstein tegenover de Deutsche Eck.

Deze metropool, bestuurlijk en economisch centrum van de Middenrijn, kan terugblikken op een meer dan 2000-jarige geschiedenis. Hier ontdekt men bij elke stap getuigenissen van een groots verleden. Hier moet men behalve de vesting Ehrenbreitstein zeker ook het op de linkeroever van de Rijn gelegen kasteel van de keurvorst en de Alte Burg bezoeken.

Bron: tekeningen dankzij de vriendelijke steun van het Mittelrheinforum.
Vertaler: dank aan Freddy Storm - een vlotte Vlaming

 

 

Source: Foto Loreleyfelsen Felix König
© 2006 - 2014 go_on Software GmbH
Deutsch Englisch Französisch Spanisch Italienisch Chinesisch Niederländisch Polnisch Türkisch Japanisch