Rijnburchtenwandelpad

Rijnburchtenwandelpad

Het Rijnburchtenwandelpad ontsluit het UNESCO werelderfgoed Bovenvallei van de Middenrijn, op de linker Rijnoever van Bingen tot Koblenz en op de rechter Rijnoever overwegend gelijklopend met de Rheinsteig, van Rüdesheim tot Koblenz. Het Rijnburchtenwandelpad loopt door een indrukwekkend natuurlandschap en biedt in totaal ca.220 km verfijnde wandelpret.

Burchten – romantisme troef

Keizers, koningen, vorsten, bisschoppen en roofridders hebben aan de Rijn hun burchten gebouwd. Bijna altijd op een steile rots boven een stad, vaak omgeven door wijnbergen en met een weids uitzicht over het heerlijke landschap. Op de hoogte, onneembaar gelegen, dienden deze burchten enerzijds als vesting ter beveiliging van het heerschapsgebied aan de Rijn, maar anderzijds ook als tolstation ter controle van het verkeer en de handel op de stroom. De burchten in de vallei van de Rijn hadden een krijgshaftig uitzicht.

Pas nadat bijna alle burchten waren vernield, begonnen de romantici 200 jaar geleden de vallei van de Rijn met nieuwe ogen te bekijken en te beleven: de veelzijdigheid van een door een grote stroom getekend landschap. Reizigers uit alle landen ontmoetten elkaar in de steden en dorpen op de smalle Rijnoever. Enkelen bleven langer, schreven wereldberoemde liederen en gedichten, of maakten wondermooie landschapsschilderijen. Op de hoogten wandelde toen bijna niemand en ook nu nog genieten de meeste toeristen per fiets of comfortabel vanop een schip van het cultuurlandschap. Toch bezoeken steeds meer gasten de burchten te voet langs het Rijnburchtenwandelpad.


Rijn
Rijnburchtenwandelpad

UNESCO werelderfgoed

Op het Rijnburchtenwandelpad, meestal over steile berghellingen, krijgt de wandelaar een nieuw, fantastisch perspectief van dit unieke landschap. Links en rechts van de Rijn volgt het Rijnburchtenwandelpad de stroom, van Bingen en Rüdesheim in het zuiden naar de Deutsche Eck en de vesting Ehrenbreitstein in Koblenz. Het Rijnburchtenwandelpad is vol afwisseling: het gaat langs paden door hooggelegen wouden, door weiden en akkers, smalle verbindingspaadjes op de steile hellingen van het leisteengebergte, rotsachtige beklimmingen en afdalingen in enge zijvalleien. Vaak volgt het Rijnburchtenwandelpad voormalige "ezelpaden" of oeroude Romeinse wegen, en telkens weer ontdekt de wandelaar langs de paden op de wijnbergen nieuwe perspectieven van het cultuurlandschap.

Over en weer

De Rijnveren verbinden de trajecten van het Rijnburchtenwandelpad links en rechts van de Rijn, zodat de wandelaars de keuze hebben tussen rondwandelingen vol afwisseling en met bekoorlijke overtochten van de Rijn. In het UNESCO cultuurlandschap kan men bijna alle verkeersmiddelen combineren: met de historische Hunsrückbahn van Boppard naar de hoogten van de Hunsrück. Per fiets (eigen fiets of een gehuurde) door de wouden, boomgaarden en wijnbergen terug naar de vallei van de Rijn. Een klim met de benenwagen naar een burcht en dan en wandeling over de hoogte terug naar de stad. Een korte boottocht langs de Loreley. Tenslotte met de trein door tunnels terug naar het vertrekpunt. Langs het Rijnburchtenwandelpad kan men ook "wandelen zonder bagage" of in groep met een gids(e) en picknickservice onderweg.

Hoe raakt men gemakkelijker boven? Stoeltjesliften in Koblenz-Ehrenbreitstein, Boppard, Assmannshausen en Rüdesheim zijn ter beschikking van hen die het liever wat kalmer aan doen. Regelmatig rijden pendelbusjes in Braubach naar de Marksburg en in St. Goar naar de burcht Rheinfels.

Naar de dienstregelingen
De treinen van de Duitse Spoorwegen
stoppen in elke plaats!
Naar de dienstregelingen


Aanlegsteigers van de schepen van de rederij KD
Naar de dienstregelingen

Auto- en personenveren

Fietsen- en personenveren

Trekken - wandelen – klimmen

Bij Boppard, Oberwesel en in de vallei van de Morgenbach kan de wandelaar zijn wandeling langs het Rijnburchtenwandelpad uitbreiden met een klimpartijtje. Dwars door rotsformaties heeft de Alpinistenvereniging Klimpaden aangelegd met opstapijzers, koorden en ladders. Die paden lopen door weelderige (deels onder natuurbescherming staande) plantengroei en in de zijvalleien naar koele, heldere, klaterende beken. Vaak dwaalt de blik af naar de verte: naar de hoogten van het Westerwald, het Taunusgebergte of de Hunsrück. In de vallei ziet men een vredige speelgoedwereld: de plezierboten en vrachtschepen op de Rijn, de lange goederentreinen die verdwijnen in de tunnels onder de Loreley, en telkens weer de kleine stadjes met hun kerken, stadsmuren en burchten. In de stadjes loopt het Rijnburchtenwandelpad vaak over stadsmuren. Van op de torens heeft men dan een heerlijk uitzicht over de daken van de middeleeuwse huizen.

Vertaler: dank aan Freddy Storm - een vlotte Vlaming

Vesting Ehrenbreitstein
Alte Burg
Kasteel
Kasteel Stolzenfels
Königsstuhl
Lahneck
Martinsburg
Marksburg
Burcht Boppard
vijandelijke broers
Burcht Maus
Burcht Katz
Loreley
Burcht Rheinfels
Schönburg
Burcht Gutenfels
Pfalzgrafenstein
Burcht Stahleck
Ruïne Fürstenberg
Ruïne Nollig
Heimburg
Burcht Sooneck
Burcht Reichenstein
Burcht Rheinstein
Ruïne Ehrenfels
Mäuseturm
Brömserburg in Rüdesheim
Burcht Klopp
Vesting Ehrenbreitstein Alte Burg Kasteel van de keurvorst Kasteel Stolzenfels Königsstuhl Burcht Lahneck Martinsburg Marksburg Burcht van de keurvorsten van Trier in Boppard vijandelijke broers Burcht Maus Burcht Katz Loreley Vesting Rheinfels Schönburg Burcht Gutenfels Tolburcht Pfalzgrafenstein Burcht Stahleck Ruïne Fürstenberg Ruïne Nollig Heimburg Burcht Sooneck Burcht Reichenstein Burcht Rheinstein Ruïne Ehrenfels Mäuseturm Brömserburg Burcht Klopp Hunsrückbahn
naar het PDF-bestand
Rijnburchtenwandelpad

enkel in het Duits
bevat een overzichtkaart
Beide kanten van de flyer afdrukken,
dan eenmaal vouwen in het midden en
tenslotte tweemaal dwars in de vorm
van een trekharmonica.

De wandelgids
Rijnburchtenwandelpad

is verkrijgbaar in de
boekhandel en in alle
VVV-kantoren.
Bron:
http://www.mittelrheinforum.de

 

 

Source: Foto Loreleyfelsen Felix König
© 2006 - 2014 go_on Software GmbH
Deutsch Englisch Französisch Spanisch Italienisch Chinesisch Niederländisch Polnisch Türkisch Japanisch